“Kon-Tiki” yalnızca 2012 yılı Norveç yapımı bir filmden ibaret değil ! Aynı zamanda bu, Norveçli bir kâşifin Pasifik okyanusunu 101 günde kat ettiği salının adı. KON-TİKİ…
Size bu yolculuğu dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım çünkü hayatımızda böylesi ilhamları duymaya, görmeye, okumaya gerçekten ihtiyacımız var.
Keyifli okumalar 🌿

Thor Heyerdahl, 1914 yılında Norveç’te dünyaya geliyor ve kendisi büyürken denize/okyanusa olan ilgisi de büyümeye devam ediyor. Büyük bir deniz tutkunu olan babası ve kütüphanelerinde bulunan onlarca deniz kitapları/ansiklopedileri Heyerdahl‘a ilham oluyor.
Üniversitede “Antropoloji” okuyup mezun oluyor. 22 yaşında görev için Fransız Polinezyası‘na (Büyük Okyanus’ta bulunan ve çeşitli adalardan oluşan bölge. Haritadaki konumunu attım, yazının devamında ulaşabilirsiniz) gönderiliyor.
Heyerdahl, Fransız Polinezyası’ndaki adalardan biri olan Fatu Hiva’da kaldığı zaman diliminde bir şey fark ediyor :
Amerika‘da yetişebilen bitkiler Polinezya’da da var. Öyleyse, Güney Amerika yerlileri zamanında Pasifik Okyanusu’nu aştı ve bitkilerini de bu topraklara getirdiler.
Heyerdahl bu tezinin doğruluğunu ispatlamak için 10 yıl sonra büyük bir hevesle yaşadığı yere geri dönüyor. Profesörlerle konuşuyor, birçok önemli bilim insanları ile paylaşıyor bu tezini. Fakat kimse ona inanmıyor.
Peru’ların tahtadan yapılmış sallarla böyle uzun bir okyanus yolculuğu yapabildiklerine ihtimal dahi vermiyorlar. Hatta Polinezya halkının Amerikalı olduklarına imkânsız gözüyle bakıyorlar çünkü bunun olabilmesi için 1500 yıl önce ağaçtan yapılmış sallarla kocaman bir okyanusu aşıp gelmeleri gerekti.

Heyerdahl, tezini savunurken, 10 yıldır bu araştırmayı yaptığını ve oradaki yerliler sayesinde artık bundan emin olduğunu belirtiyor fakat profesör yalnızca şunu diyor :
– Bunu kanıtlamak istiyorsan Peru’dan Polinezya’ya ağaçtan yapılma bir salla git!
Heyerdahl da tezini ispatlayabilmek için 5 arkadaşıyla birlikte Peru’da ağaçtan bir sal yapıyor ve 28 Nisan 1947 tarihinde okyanusa açılıyor, ucunda ölüm olabileceğini bile bile.

Sallarına *Kon-Tiki adını veriyorlar.

*Geçmişte İnka’ların, güneş ve fırtına tanrısına verdikleri ad.
Heyerdahl “Eski insanlar bunu bu imkânlarla başardıysa biz de başaracağız” şeklinde söylemleriyle arkadaşlarına daima motivasyon sağlıyor.
Aralarında korkanlar oluyor, geri dönmek isteyenler, öleceklerini düşünenler ve bunu başarıp herkesin onlarla gurur duyacağını düşünenler 🌎
Nitekim, yolculuk başlıyor… 101 gün süren bu macera dolu yolculuklarında çoğu, ölüm tehlikesi atlatıyor.
7-8 köpek balığının aynı anda orada olduğu sırada, saldan düşüyor bir arkadaşları. Bir gece de çok şiddetli fırtına kopuyor ve başka bir arkadaşları okyanusa düşüyor. Son anda kurtarıyorlar ikisini de. Bu ve benzeri birçok şey yaşıyorlar,o 101 gün içinde.

7 Ağustos 1947 – 101. GÜN
Başardılar !
Bu büyük çabayı daha iyi anlayabilmeniz için Google Earth’ü açtım ve mesafelerini işaretledim, bakınız …
Bu mesafeyi ağaçtan yapılmış bir salla aşmak imkânsız gibi görünüyor evet. Hatta birçok bilim adamı da bunun asla başarıya ulaşamayacağını düşünüyordu. Fakat Thor Heyerdahl başaracağını biliyordu.
1500 yıl önce Peru’dan Polinezya’ya gelen insanların varlığını kanıtlamıştı. Artık insanlar onu tanıyor, tezini savunuyor ve takdir ediyordu.

Heyerdahl, en başında pes edebilirdi. Yoluna engel olan birçok kişi vardı. Haksız da sayılmazdı. Kim bile bile ölüm riskini göze alır ki ?
Böyle özel ve değerli insanlar alıyordu. Ve var olmaya devam ettikleri sürece bizlere ilham kaynağı olmaya, bilime katkı sağlamaya devam edecekler. İyi ki bu dünyadan geçiyorlar 🌿

Heyerdahl, bu yolculuk sırasında kısa kısa videolar çekiyor arkadaşından ödünç aldığı bir kamerayla. Bu görüntüler daha sonra birleştiriliyor ve “Kon-Tiki” adlı bir belgesel olarak izleyiciye sunuluyor. ( belgeseli de paylaşacağım👇🏼) Hatta sevgili Heyerdahl, bu yolculuk sırasında kitap da yazıyor.
Tüm bu hikâyeyi ve daha fazlasını 2012 yılında Norveç yapımı bir filmle vizyona sunuyorlar. Adı tabii ki “Kon-Tiki” 🙂 ⛵️
2 saat süren gerçekten çok çok başarılı bir film. Böyle bir serüveni tanımamızı sağladıkları için emeği geçen herkese özellikle teşekkür etmek gerek. Muazzam bir emek var filmde 👏🏼
Filmin fragmanı :
Filmin tamamına da şuradan ulaşabilirsiniz : “Kon-Tiki Filmi”
Thor Heyerdahl‘ın yolculuk sürecinde çektiği belgeseli de şuraya bırakıyorum :
Yolculukta tuttuğu notlardan oluşan kitabı :
En kısa zamanda okumak istiyorum. Eğer bulur da okursam mutlaka size de anlatırım 💫
Ha son olarak, belki bir gün yolumuz düşer belli mi olur. Norveç’teki Kon-Tiki Müzesi’nin internet sayfasını da paylaşmak istiyorum. İlgilenenler bakabilir. Kon-Tiki Müzesi İnternet Sayfası
Thor Heyerdahl hakkında da birçok bilgiye ulaşabilirsiniz…
Thor Heyerdahl 2002 yılında aramızdan ayrıldı. Ulaştığı bu azim dolu macerası ise hâlâ okunmaya ve izlenmeye devam ediyor 💐
Yazıyı Heyerdahl‘ın sözleriyle bitirmek istiyorum :
“Hayatım boyunca kesin olarak bilinen şeylere, dogmatik teorilere ve bilim adına söylenmiş sıradanlıklara karşı savaştım. Bugün tek bir şeye inanıyorum. Özgür düşünceye açık bir beyin, bakmak ve görmek arasındaki ayrımı fark etmeyi başarırsa gezegenimizin sırlarını rahatlıkla keşfedebilir. Önemli olan, insanlık tarihinin 2-3 milyonluk serüvenini anlamak. Buna biraz katkım olduysa çok mutluyum.”
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoş kalın,
Ece 🌼
Çok güzel bir yazı olmuş, filmi hemen izlemek istedim 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Teşekkür ederim, mutlaka izleyin 🙂
BeğenBeğen
listeye aldık, merak uyandırdı.
Teşekkür ederiz.
BeğenLiked by 1 kişi
Rica ederim, çok sevindim,
şimdiden keyifli izlemeler 🙂
BeğenBeğen